10 Ağustos 2014 Pazar

Sakız Adası'na Giderken


Sakız Adası'na gitmeden önce yapılması gerekenler:

1) Schengen Vizesi
2) Kuzey Kıbrıs mührü bulunmayan Pasaport
3)Otel rezervasyonu 
4) Feribot bileti

Feribot biletini alabileceğiniz üç firma bulunuyor. Ben biletimizi internetten Ege Birlik'ten almıştım. 

Feribotun kalkış saati 09.20'ydi. Kalkış saatinden bir saat önce check in ve pasaport işlemleri için limanda olmamız gerektiği belirtilmişti. Saat 08.00'da Ulusoy limanı yakınındaki Ege Birlik bilet gişesindeydik. İnternetten aldığımız bilet numaraları çıktısını uzattık. Hem gidiş hem de dönüş biletimizi verdiler. Gidiş biletinin üzerine kontrol edildiğini belirten bir mühür vurdular. Dönüş bileti için böyle bir işlem uygulanmadı.

Feribot Bileti
Ulusoy limanına girerken eşyalar dedektörden geçiyor. Havalimanındaki gibi sıkı bir güvenlik kontrolü bulunmuyor. Yurt dışı çıkış pulu aldıktan sonra gümrükten geçtik. Biletinizi, yurt dışı çıkış pulunu ve pasaportu uzatıyorsunuz çıkış mührü basılıyor ve ilerliyorsunuz. 
Gümrükten sonra limana çıkılıyor, bir şeyler atıştırabileceğiniz bir kafe var. Kafenin fiyatları € üzerindendi. Çok uygun değildi. Setur'un Duty Free'sinden alışveriş yapabilirsiniz. Tuvaletler ücretsiz, çok temiz olmadığını belirteyim. 

Limanda üç firmanın da feribotları yer alıyor. Egebirlik yazan feribota ilerlediğimizde bizim bineceğimiz feribotun henüz gelmediğini öğrendik. 
Feribot limana yaklaşınca yolcular biletleriyle feribotun önüne ilerliyorlar. Görevliler biletleri kontrol edip alıyorlar. Oturulacak açık bölüm feribotun üst katında. Valizlerinizi yukarı çıkarmak istemezseniz girişte bırakabileceğiniz bir bölüm var, oraya bırakabilirsiniz.

Açık bölümde beyaz plastik sandalyeler yerde sabitlenmişti. Bizim gittiğimiz günde   ayakta kalanlar oldu. Yer bulmak için hızlı davranmanızı öneririm. Ayakta kalırsanız da çok sorun değil, yolculuk yaklaşık 50 dakika sürüyor. Ayakta manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. 

Feribotta sigara içmek serbest. Çay, kahve alabilirsiniz. İçeriye girmedim ama orada da oturulacak alanlar var diye tahmin ediyorum. 

Feribot Sakız Adası'na yaklaşırken herkes hareketlendi. Pasaport kontrolü sırası konusunda internette pek çok efsane dönüyor. Ben de okumuştum, sırada çok bekleyip zaman kaybetmek istemiyordum. 

Feribot limana yaklaşırken görevliler vizesi olmayanların sol kapıya gelmeleri gerektiğini, vizesi olanların sağdan ilerleyeceklerini söylediler. Sağdan ilerleyerek gümrük binasına girdik. Bina bir anda kalabalıklaşmaya başladı. Neyse ki biz işimizi hızla hallettik. Yeşil pasaportu olanların işlemleri birkaç saniye sürüyor. Pasaportu alıp mührü basıyorlar. Normal pasaportta fark olarak vizeyi okutuyor, kontrol ediyor ve mührü basıyor. 

Gümrüğe girişte ve çıkışta  ne siz ne de bavullarınız dedektörden geçiyor, herhangi bir kontrol yok. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder