9 Mayıs 2010 Pazar

Varşova'da Gezilecek Yerler

Polonya Erasmus günlüğü olur da içinde Varşova'da gezilecek yerler olmaz mı? Olur tabi hatta geç bile kaldı. Laf aramızda Varşova'yı gezmek için öyle üç dört gün ayırmaya gerek yok.
 Bale, opera, konser, tiyatro gibi etkinlikler açısından Varşova çok zengin. Bu yıl Polonya'da Chopin yılı olduğu için bir gecenizi  konsere ayırabilirsiniz. Varşovalılar, Chopin'i çok sahiplenmişler. Chopin, 20 yıl Varşova'da yaşamış. İlk konserini Varşova aristokrasisine vermiş. Ölümünden sonra kalbi Varşova'daki Holy Cross kilisesine gömülmüş.
 Fryderyk Chopin müzesinde, Chopin'e ait kişisel eşyaları, yaptığı çalışmalara dair hatıraları görmek mümkün.
Old Town, bence Varşova'daki en güzel yer. State Miastro olarak geçiyor Lehçe'de. Centrum'dan tramvayla gidebilirsiniz. Old Town, Varşova'daki en eski ve en tarihi yer. 13 yüzyılda prensin sarayı olarak kurulmuş. Etrafı surlarla çevrilmiş. Bugün de o sur kalıntılarına rastlamak mümkün. Old Town'da II. Dünya Savaşı sırasında çok zarar görmüş. Polonyalılar, ressamların resimlerinden yararlanarak şehri eskisi gibi yeniden inşa etmişler. Güzel havalarda meydan adeta bir açık hava müzesi gibi. Müzisyenler, ressamlar ortalığı kaplıyor.
Piyanist, filminin Varşova'da çekildiğini belki bilmiyorsunuzdur. Filmin çekildiği bölge Praga. Bu bölgeye de bir göz atabilirsiniz. Ancak Polonyalılar, Praga'ya tek başımıza gitmemiz gerektiği yönünde uyarıyorlar.
Bu bölgede yer alan evler, eski bakımsız. Lehçe dersi hocamız, filmde bu evlerde hiçbir değişikklik yapılmadığını, evlerin dış görünümü için hiçbir dekor kullanılmadığını, sadece dükkan isimlerinin kapatıldığını söylemişti.
Ben de birkaç arkadaşımla Praga'ya gittim. Açıkçası evler, Türkiye'nin yoksul semtlerindeki evlerden pek farklı değildi. Yani Praga'nın bana çok da ilginç geldiğini söyleyemem.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder