14 Eylül 2014 Pazar

Akyaka


Akyaka, Muğla'nın Ula ilçesine bağlı bir beldedir. Gökova körfezinin doğusunda yer alır. Nüfusu kışın 1500 iken yaz aylarıyla beraber iki, üç katına çıkmaktadır.

Belde halkı geçimini balıkçılık ve turizmden sağlamaktadır. 

Akyaka'da tek tip mimari yapı zorunluluğu vardır. Bu yapılar 1970 yılında Akyaka'ya yerleşen Nail Çakırhan'ın Akyaka Evleri olarak bilinen ekolünden gelmektedir. 

Azmak turu, Akyaka'da yapılacakların başında gelir. Azmak'ın çeşitli bölümleri Kadın Azmağı, Çamaşır Azmağı olarak adlandırılmıştır. Kadın Azmağı denmesinin nedeni derenin dibinde yer alan yosunların kadın saçına benzetilmesidir. Çamaşır azmağı olarak bilinen bölgede de eskiden kadınlar çamaşır yıkarlarmış. 

Akyaka'da tekne turu yaparak kara yoluyla ulaşamayacağınız güzel koylarda yüzme fırsatına sahip olursunuz. Bu koylardan başlıcaları: Ziraatçiler koyu, Zeytin Koyu, Keçi Koyu, Yunus Koyu ve Mısır'dan getirilen kumlarıyla ünlü Sedir Adası'dır. 


Akyaka'da denize girebileceğiniz plajların en güzeli Çınar plajıdır. Çınar plajı, Ören yolu üzerinde bulunur, Akyaka'ya yaklaşık olarak 3 km.uzaklıktadır. Çınar plajı yolu takip edildiğinde Akbük Koyu’na ulaşılır. Akyaka, Akbük arası da yaklaşık 20 km'dir. 



Akyaka sahilinde de denize girebilirsiniz. Şezlong ve şemsiyeden ücret karşılığında faydalanabilirsiniz. Orman Kampı'nın tesislerinden de yararlanabilirsiniz. 

8 Eylül 2014 Pazartesi

Akyaka'da Sakin Geceler

Akyaka'da Azmak deresi kenarındayız. Derenin serinliği yürürken bile hissediliyor. Kazlar gece sefası yapıyor. Dolunay var. 
Sakin bir Eylül gecesinden selamlar... 

Aşağıdaki kareye giren restorandan yükselen şarkı: Gülmek için yaratılmış gözlerde yaşlar niye? 
Bir de zaman zaman sessizliği bozan kazlar var. 






23 Ağustos 2014 Cumartesi

Kalacak Yer Seçimi

Tatile gitmeden önce kara kara düşünürsünüz: Nerede kalsam?  Bu sorunun ardında başka sorular dallanıp budaklanır: Merkezi bir yer mi? Ulaşım hatlarına yakın mı? Güvenli mi? Temiz mi? Daha uygun fiyatlısını bulabilir miyim?
Günümüzde bu sorularınıza tek bir yerden cevap alabilmeniz için oluşturulan pek çok rezervasyon web sitesi bulunuyor. Bu yazımda bu siteleri inceledim. Bir kısmını yoğun olarak kullanıyorum. Aralarında yeni keşfettiklerim de oldu.

Birkaç girişimci arkadaş tarafından kurulan web sitesi.  Güzel bir fotoğraf karesiyle karşılıyor sizi. Yer seçimi, tarih, kalacak kişi sayısını seçiyorsunuz ve sizi otel bilgilerini; otellerin konumlarını görebileceğiniz sayfaya yönlendiriyor. Ben aynı sayfa da hem otellerin puanlarını, fiyatlarını, değerlendirmelerini görebilme imkanı sunmalarını çok beğendim. 
Örneğin booking.com'da otelin özelliklerini, fiyatlarını bir sayfada harita üzerindeki konumunu ayrı sayfada görüyorsunuz. Her seferinde sayfa geçişi yapmak gerekiyor. Roomkita aynı sayfada otelleri harita üzerindeki konumlarına göre de karşılaştırma imkanı sunuyor.

Budapeşte'de Ulaşım

Budapeşte yürüyerek gezebileceğiniz bir şehir.  Buda bölümü dağlık, peşte bölümü ise yürümeye daha uygun, düzlük. 
Viyana'dan Budapeşte'ye otobüs ile geldiğimiz için Budapeşte serüvenimiz otogarda başladı. Otogardan otele metro ile gittik. Viyana'dan sonra Budapeşte metrosu "Nereye geldik?" dedirtecek cinsten eskiydi. 
Metroya binmek için metro istasyonu içindeki makinelerden bilet aldık. Kredi kartı veya nakit kullanarak bilet alabiliyorsunuz.  Viyana'ya benzer şekilde günlük bilet alma seçeneği vardı ama yürüyerek gezeceğimiz için tek binişlik bilet aldık.
Eğer makinalardan almak istemezseniz büfelerden de alabilirsiniz. Dönüş sabahımızda otogara gitmek için bilet almak istediğimizde makinaların bozulduğunu görmüştük. Büfeden bilet almıştık. Fiyat farkı olmamıştı.

Belgrad - Yapılacaklar Listesi

Belgrad Walking Tours'un Yapılacaklar Listesi:

  • Belgrad Walking Tours'a katıl
  • Kafana'ya git
  • En az 3 farklı çeşit rakia iç
  • Kimse seni izlemiyormuş gibi Belgrad cluplarında dans et
  • Gece Belgrad sokaklarında dolaş
  • Toplu taşımada hayatta kal
  • Nehir kıyısında yürü
  • Ada Ciganlija gölünde yüz
  • Parkta yerlilerle bir şeyler iç
  • Belgrad kalesinde birini öp 
Benim listemde tamamlananlar şöyle:





19 Ağustos 2014 Salı

Nasıl Gidilir? Viyana - Budapeşte

Viyana - Budapeşte arası seyahat edebileceğiniz iki farklı firma bulunuyor. Otobüsler aynı garajdan kalkıyor. Biletler farklı firmalardan alınsa da otobüs aynı. 
Bileti internetten aldıysanız otobüse binmeden önce gişeden check in yapıyorsunuz. Yanınızda bilet çıktılarınızın bulunması gerekiyor. Görevliye biletlerinizi gösteriyorsunuz karşılığında size bir kart veriyor. Bunu da otobüs şoförüne veriyorsunuz. Bagajlarınızı da otobüs şoförü alıyor. 


  1. Eurolines
Biletleri internet üzerinden Avusturya sitesinden veya Macaristan sitesinden alabilirsiniz. Bilet almadan önce sitelerden fiyat kontrolü yapmanızı tavsiye ederim.
Aynı sefer olmasına rağmen bilet fiyatı aldığınız siteye göre değişiyor. 
26 yaş altı için indirimli bilet satılıyor.



2.Westbus



Biz Nereden Aldık? 
Biz Eurolines Macaristan sitesinden aldık. İki tane 26 yaş altı, bir tane de tam bilet için gidiş - dönüş 60€ ödedik. 
Yukarıda da belirttiğim gibi firmalar farklı ama otobüs aynı. Bileti Eurolines'dan aldık ama bindiğimiz otobüs Westbus'dı.

Otobüste koltuklar numarasızdı. Avusturya sınırları içerisinde ve Macaristan sınırları içerisinde kullanmak için iki farklı wifi vardı. 

Yolculuğumuz saat 07.00'da başladı, saat 07.20'de Viyana havalimanına ulaştık, buradan bir yolcu aldık. Saat 10.30 civarı Budapeşte garajındaydık. 

17 Ağustos 2014 Pazar

Viyana'da Ne Yenir&İçilir?

1) Snitzell
Viyana'da Ne Yenir? listesinin başında tabi ki Snitzell geliyor. Viyana'da snitzell Figlmuller'de yenir. İki adet Figlmüller restorantı bulunuyor. Bunlardan bir tanesine gitmeden önce rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Diğerine rezervasyonsuz gidebilirsiniz. Sırada beklemeyi göze almanız gerekiyor. Biz iki kez gittik, ikisinde de sıra bekledik. Sıraya aldanıp vazgeçmeyin, sırada beklemek adetten.
Snitzell'in yanında patates salatası istemenizi tavsiye ederim. En az snitzell kadar lezzetli.
Snitzell deyince tavuk etinden yapılıyor diye düşünmeyin. Tavuk ve domuz snitzell bulunuyor. Eğer tavuk istiyorsanız mutlaka belirtin. 


2) Sacher Torte

Orjinal tarifine sadece  Sacher ve Demel Pastanesi sahip. Otel Sacher'in altındaki Sacher Pastanesi'nde yiyebilirsiniz.

3) Melange 
Kahve seviyorsanız Melange içmeden dönmeyin. Julius meinl'da içmenizi tavsiye ederim. 

4)Apfelstrudel

5) Topfentorte
 Ne Sacher Torte ne Apfelstrudel benim kalbimde Topfentorte'nin yeri ayrı. Eğer siz de benim gibi cheesecake sevdalısıysanız menüde Topfentorte gördüğünüz an daha fazla aranmayın. Bir topfentorte yanına da Melange ile soluklanın ve Viyana'nın tadını çıkarın. 



 6) Aperol Spritz
Viyana'ya özgü bir içecek değil. Ancak Viyana'da cafelerde barlarda herkesin elinde Aperol Spritzz var. Özellikle sıcak havalarda çok güzel gidiyor. Serinletici bir içecek. Aperol, İtalyan beyaz şarabı Prosecco ve soda karıştırılarak yapılıyor. 






Viyana'da Ulaşım

24 saatlik, 48 saatlik ve 72 saatlik biletler seçenekleri mevcut. Bu bilet ile otobüs, tramvay, metro hatlarını kullanabiliyorsunuz. Biletleri metrolarda, tramvay duraklarında yer alan makinelerden kredi kartı veya nakit kulllanarak alabiliyorsunuz. Bileti aldıktan sonra ilk binişinizde valide etmeniz gerekiyor. Metro girişlerinde yer alan makinelerden bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Biletin üstüne tarih basılıyor. 

Metro ve tramvay duraklarında turnike bulunmuyor. Güven sistemi söz konusu. Biz 5 gün içinde hiç kontrole denk gelmedik.

Viyana'da 5 metro hattı bulunuyor. Sırasıyla:
  • U1
  • U2
  • U3
  • U4
  • U6

Metrolar cuma ve cumartesi 24 saat çalışıyor, diğer günler 00.00'a kadar çalışıyor. 


Viyana'da kalacak yer seçiminde nelere dikkat edilmeli?

Viyana oldukça gelişmiş bir ulaşım ağına sahip. Metro hatlarına yakın bir yer seçtiğiniz sürece ulaşım sorunu yaşamayacaksınız. Viyana'da ulaşım hakkında bilgi almak için bu yazıya göz atabilirsiniz.

Metro istasyonlarında alışveriş yapabileceğiniz marketler ve pastaneler yer alıyor. Bu sayede metro istasyonuna yakın bir yerde kaldığınızda rahatlıkla yiyecek içecek ihtiyacınızı da temin  edebilirsiniz.

Biz Nerede Kaldık? 

Biz iki gece  Do Step Inn otelde kalmıştık. Salzburg'a gitmeyi planladığımız için Westbahnhof Tren İstasyonu'na yakın olması nedeniyle bu oteli seçmiştik. Otelin barı ve mutfağı bulunuyor. Mutfakta fırın, buzdolabı, mikrodalga mevcuttu. Kaldığımız oda çok küçüktü. Valizlerimizi açtığımızda ayakta duracak yer kalmadı diyebilirim. 

Üç gece de Star Inn Hotel Wien Schönbrunn'de kaldık. U4 ve U6 metro hatlarına sadece 50 metre mesafedeydi. Otelin altında da market(Spar) bulunuyordu. 


Van Gezisi


Yarın sabah saat 06.45 uçağıyla Van'a gidiyoruz. Akşam 18.45 uçağıyla da geri döneceğiz. Bu kısa geziyi dolu dolu geçirmek için kısa bir araştırma yaptım. Gezimizin olmazsa olmaz durakları:

1) Van Kahvaltısı

Van'a gidip Cumhuriyet Caddesi'ndeki Kahvaltıcılar sokağına uğramamak olmaz. Hele hele şunları yemeden dönmek hiç olmaz:

Kavut: Tavada eriyen tereyağının buğday unuyla karıştırılmasıyla yapılan yöresel bir yiyecek.

Murtuğa: Yağ un kavruluyor. Başka bir kapta çırpılan yumurta üzerine ilave ediliyor. Genellikle yanında petek bal beya vişne reçeliyle yeniyor.

Karakovan Bal - Manda kaymağı: Baldaki şeker oranı sıfır. Manda sütü Erciş ilçesinden geliyor.

Kavurmalı Yumurta

Ceviz reçeli

Kahvaltımızdan bir kare: 


2)  Rus Pazarı

Pazarda aşağıdaki resimde de gördüğünüz çay tabaklarından çeşitler vardı.


3) Van Gölü Kenarında Çay Keyfi
Göl değil bu deniz! 



4) Cumhuriyet Caddesinde Yürüyüş

Adım başı bir kuyumcu var. Ev yıkan denilen takılardan görmeniz mümkün. 




11 Ağustos 2014 Pazartesi

Sakız Adası - Genel Bilgi

Adanın merkezi Chios olarak geçiyor. 
Adada 14.00-17.00 siesta zamanı.  Restoran ve cafeler dışında bu saatler arasında dükkanlar genellikle kapalı oluyor. 

10 Ağustos 2014 Pazar

Sakız Adası'na Giderken


Sakız Adası'na gitmeden önce yapılması gerekenler:

1) Schengen Vizesi
2) Kuzey Kıbrıs mührü bulunmayan Pasaport
3)Otel rezervasyonu 
4) Feribot bileti

Feribot biletini alabileceğiniz üç firma bulunuyor. Ben biletimizi internetten Ege Birlik'ten almıştım. 

Feribotun kalkış saati 09.20'ydi. Kalkış saatinden bir saat önce check in ve pasaport işlemleri için limanda olmamız gerektiği belirtilmişti. Saat 08.00'da Ulusoy limanı yakınındaki Ege Birlik bilet gişesindeydik. İnternetten aldığımız bilet numaraları çıktısını uzattık. Hem gidiş hem de dönüş biletimizi verdiler. Gidiş biletinin üzerine kontrol edildiğini belirten bir mühür vurdular. Dönüş bileti için böyle bir işlem uygulanmadı.

Feribot Bileti
Ulusoy limanına girerken eşyalar dedektörden geçiyor. Havalimanındaki gibi sıkı bir güvenlik kontrolü bulunmuyor. Yurt dışı çıkış pulu aldıktan sonra gümrükten geçtik. Biletinizi, yurt dışı çıkış pulunu ve pasaportu uzatıyorsunuz çıkış mührü basılıyor ve ilerliyorsunuz. 
Gümrükten sonra limana çıkılıyor, bir şeyler atıştırabileceğiniz bir kafe var. Kafenin fiyatları € üzerindendi. Çok uygun değildi. Setur'un Duty Free'sinden alışveriş yapabilirsiniz. Tuvaletler ücretsiz, çok temiz olmadığını belirteyim. 

Limanda üç firmanın da feribotları yer alıyor. Egebirlik yazan feribota ilerlediğimizde bizim bineceğimiz feribotun henüz gelmediğini öğrendik. 
Feribot limana yaklaşınca yolcular biletleriyle feribotun önüne ilerliyorlar. Görevliler biletleri kontrol edip alıyorlar. Oturulacak açık bölüm feribotun üst katında. Valizlerinizi yukarı çıkarmak istemezseniz girişte bırakabileceğiniz bir bölüm var, oraya bırakabilirsiniz.

Açık bölümde beyaz plastik sandalyeler yerde sabitlenmişti. Bizim gittiğimiz günde   ayakta kalanlar oldu. Yer bulmak için hızlı davranmanızı öneririm. Ayakta kalırsanız da çok sorun değil, yolculuk yaklaşık 50 dakika sürüyor. Ayakta manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. 

Feribotta sigara içmek serbest. Çay, kahve alabilirsiniz. İçeriye girmedim ama orada da oturulacak alanlar var diye tahmin ediyorum. 

Feribot Sakız Adası'na yaklaşırken herkes hareketlendi. Pasaport kontrolü sırası konusunda internette pek çok efsane dönüyor. Ben de okumuştum, sırada çok bekleyip zaman kaybetmek istemiyordum. 

Feribot limana yaklaşırken görevliler vizesi olmayanların sol kapıya gelmeleri gerektiğini, vizesi olanların sağdan ilerleyeceklerini söylediler. Sağdan ilerleyerek gümrük binasına girdik. Bina bir anda kalabalıklaşmaya başladı. Neyse ki biz işimizi hızla hallettik. Yeşil pasaportu olanların işlemleri birkaç saniye sürüyor. Pasaportu alıp mührü basıyorlar. Normal pasaportta fark olarak vizeyi okutuyor, kontrol ediyor ve mührü basıyor. 

Gümrüğe girişte ve çıkışta  ne siz ne de bavullarınız dedektörden geçiyor, herhangi bir kontrol yok. 


Sakız Adası Plajları II: Maria Volia

Maria Volia plajı volkanik taşlardan oluşmuş. Denize girip birkaç adım atıyorsunuz ayaklarınız yerden kesiliyor. Ne kadar derinde olursanız olun denizin dibi görünüyor. Volkanik taşlar siyah ve gri renkte. Denizin koyu lacivert görünmesinde taşların etkisi büyük. Soğuk deniz sevenler için ideal.

Plajda soyunma kabini ve duş bulunuyor. Şezlong ve şemsiye yok. Bir şeyler atıştırıp içeceğiniz küçük bir kafe yer alıyor. Kafede "Free Wifi" tabelası vardı. 

Plajın taşlı olmasından mıdır nedir ortalıkta çocuk yoktu. 

Taşlı, soğuk deniz sevenler için Maria Volia'dan iyisi olamaz. 

Sakız Adası Plajları I: KARFAS

Adadaki plajların büyük bir kısmı taşlı. Kum seviyorsanız tercihinizi Karfas veya Komi'den yana yapın. Karfas, adanın merkezine 7 km, Komi ise 27 km.

Karfas ve Komi'ye otobüsle nasıl gideceğiniz konusunda detaylara buradan ulaşabilirsiniz.



Karfas

Çeşme'nin Ilıca Plajı'na benziyor. Suyu sıcak ve sığ. Derinleşmesi için 300-400 metre ilerlemek gerekiyor. Tam derinleşti derken tekrar sığlaşıyor. 
Denizin yüzeyinde seyrek de olsa yosun var. Bunun dışında deniz çok temiz.
Plaja giriş ücretsiz. Plajda duş, soyunma kabini ve şezlong bulunuyor. Şezlonglar otellere ve cafelere ait. "İçeçek alana ücretsiz şezlong" yazısını görmüştüm. 
Yunanlar şemsiyeleriyle gelmişler. 
Biz bir ağaç bulup onun altında oturduk. 





Yunanca Kelimeler

Gündelik Yunanca Kelimeler

  • Merhaba : Kalimera
  • Evet : Ne
  • Hayır : Oki
  • Lütfen : Parakalo
  • Teşekkürler : Efharisto
  • Çok teşekkürler : Efharisto poli
  • Rica ederim : Tipota
  • Şerefe : Yasu
  • Şerefinize : Yasas
  • Günaydın : Kalimera
  • İyi akşamlar : Kalispera
  • Allahaısmarladık : Andiyo
  • Sonra görüşürüz : İs to epanitin
  • Nasılsınız ? : Ti kanete ?
  • İyiyim, teşekkürler : Poli kala efharisto
  • Ya siz ? : Ke essis ?
  • İyiyim : Poli kala

4 Ağustos 2014 Pazartesi

Banka Hesabı - Avusturya

Avusturya'da Denizbank bulunuyor. Ancak Denizbank şubelerinden ve bankamatiklerinden Türkiye Denizbank hesap kartınızla kesintisiz işlem yapamıyorsunuz.
Kardeşim gitmeden önce Türkiye'deki Denizbank şubesinden kesinti olmayacağına dair teyit almıştık. Benim Polonya'ya gitmeden önce yaptığım araştırmalardan kesinti olacağına dair açıkçası bir şüphem vardı. Ama yıllar içerisinde belki uygulama değişmiştir diye düşündüm ve ne yazık ki öyle olmadığını gördük. Her para çektiğinizde kesinti oluyor. Üstüne üstlük Denizbank, her ay hesap işletim ücreti de kesiyor. Bankamatiklerden maksimum 300 € çekilebiliyor.
Kesintisiz işlem için bu yazıma göz atın derim.

Sakız Adası Araba Kiralamadan Gezilir Mi?

Evet, gezilir! Ben gitmeden önce harıl harıl araştırıp bu sorunun yanıtını aramıştım. Açıkçası ilk başta kayda değer bir şey bulamamıştım. Şehirler arası otobüsün kalkış saatlerine ulaşınca çok sevinmiştim. Şehir içi otobüsün varlığından sadece haberdardım, durağı ve saatleri konusunda bir bilgi bulamamıştım.

Araba kiralamadan nasıl gezilir?

 Araba kiralamadan gezmenin iki yolu var: Şehirler arası veya şehir içi ulaşımı kullanmak. 

Şehirler arası ulaşım

Şehirler arası ulaşımı KTEL otobüs firması sağlıyor. Terminal, Egeou Caddesi'nde No:14'de yer alıyor. Gümrükten çıktıktan sonra limanda ilerlerken gözünüz Green Bus Station tabelasında olsun. Büyük bir terminal beklemeyin, terminalden çok otobüs durağına benziyor. 
Ben gümrüğün beş yüz, altı yüz metre ilerisinde gemi yolcularının kullandığı terminalde iki otobüs görünce şehirler arası terminal sanmıştım. 

Aşağıdaki resimden yerini daha net görebilirsiniz:




Köylere ulaşım için bu otobüsleri kullanabilirsiniz. İstasyonun denize bakan ön tarafında cafe var. Otobüsler arka tarafındaki  Ladis caddedesinden kalkıyor.

Birkaç köyü bir arada içeren günlük turlar var. Turu tamamlamak size kalmış. Bilet fiyatının toplam yazdığı için ben turu alıyoruz zannetmiştim ancak tek tek bilet alıyorsunuz. Biletleri terminalden veya otobüs şoföründen alabilirsiniz. Fiyat farkı olmuyor. 

Biz 11.30'da kalkan Emporios'a bilet almıştık. Buraya varışımız yaklaşık bir buçuk saat sürdü. 15.45'e kadar Mavra Volia'nın tadını çıkarıp Pirgi'ye giden otobüse bindik.

Pirgi'den 18.45'de kalkan otobüsle de Chios'a geri döndük.

Bilet Fiyatları: 
  • Chios  -->  Emporios 3.50 €
  • Emporios ---> Pyrgi 1.60 €
  • Pyrgi --> Chios  2.70 €


Toplamda 7.80 € ya turu tamamladık.

Pirgi'den Chios'a Emporios üzerinden gidiyor. Emporios'tan binenlerden 3.50€ almasının sırrını çözemedik. 
Pirgi'den Emporios'a gidince yine mi bir buçuk saat sürecek endişeleriyle boğuşurken farklı bir yoldan devam edince rahatladık. Dönüşte seramikleriyle ünlü köy Armolia'dan geçtik.

Bizim kullandığımız bu akıllı hat dışında aşağıdaki seçenekler de mevcut, Pazartesi'den Cuma'ya bu hattı kullanabilirsiniz. Hafta sonu için farklı saatler geçerli.
Kombine Seferleri - 1
10e6010:00 Chios - Mesta
13:30 Mesta - Pirgi 
15:25 Pirgi - Mavra Volia or Komi
19:00 Mavra Volia or Komi - Chios 
Kombine Seferleri - 2
8e2010:00 Chios - Pirgi
12:10 Pirgi - Mesta 
14:50 ή 18:30 Mesta - Chios
 Kombine Seferleri - 3
8e2010:00 Chios - Mesta
13:30 Mesta - Pirgi  
15:25 Pirgi - Chios
 Kombine Seferleri - 4
11e10:00 Chios - Pirgi
12:10 Pirgi - Mesta 
15:10 Mesta - Mavra Volia or Komi
19:00 Mavra Volia or Komi - Chios
 Kombine Seferleri - 5
7e8011:30 Chios - Mavra Volia or Komi
15:00 Mavra Volia or Komi - Pirgi  
18:45 Pirgi - Chios
 Kombine Seferleri - 6
8e2011:30 Chios - Mesta
13:30 Mesta - Pirgi  
15:25 Pirgi - Chios
 Kombine Seferleri - 7
8e3011:00 Chios - Komi
15:30 Komi - Mavra Volia (Emporios)
19:00 Mavra Volia (Emporios) - Chios 
 CUMARTESİ HER Kombine-1
8e2011:30 Chios - Mesta 
15:10 Mesta - Pirgi  
17:15 Pirgi - Chios
 CUMARTESİ HER Kombine-2
8e2011:30 Chios - Mesta 
13:30 Mesta - Pirgi  
15:25 Pirgi - Chios
Şehirler arası otobüs seferleriyle ilgili güncel saat bilgilerine buradan erişebilirsiniz.


Otobüsler oldukça eski, üzerindeki yazılardan Almanya'dan getirildiğini çıkarıyoruz. 




İstasyondan aldığımız Mavra Volia Biletimiz

Otobüsten alınan bilet bir hayli ilginç. Sabit bir fiyat olmadığı için şoför elindeki farklı fiyatları gösteren biletlerden kesiyor. Örneğin bizim için 1.60€ x 4 'ten 6.40€ tutan biletimiz için 5€ + 1€ + 0.40€ bilet kesti. 


Mavra Volia'dan Pirgi'ye giderken otobüsten aldığımız bilet

Şehir içi ulaşım

Durağın karşısındaki bilet gişesi
Şehir içi ulaşım durağı, tek yön olan Vasileos Georgiou caddesinde, haritada gördüğünüz Dimarchio'nun yaklaşık 100 metre ilerisinde yer alıyor.

Bilet gişesi de durağın karşısında, iki büfe arasında bulunuyor.



Duraktan Karfas otobüsünün yolunu gözlüyoruz.
Ulaşım Haritası
Şehir içi otobüsü de şehirler arası otobüsleri gibi Almanya'dan getirilmiş. Sağdaki resimde daha net görebileceğiniz ulaşım ağını  adada böyle bir ağ olmayacağını bildiğimiz için  
  ilk önce şaşkınlıkla karşıladık. Gerek bu harita gerek otobüs içindeki Almanca uyarılar bu otobüsünde Almanya'dan gelmiş olduğunu gösteriyor. 





Otobüs içinden bir görünüm
Karfas plajına buradan kalkan otobüsle gittik. Ne yazık ki bu otobsülerin saatlerine erişmek, şehirler arası otobüs saatlerine erişmek kadar kolay değil. Otobüs saatlerini Information'dan aldık. Gidiş yönü İngilizce olarak yazılmış ancak dönüş saatleri Yunanca'ydı. Information'daki görevli Karfas'tan kalkış saatlerini sarı ile işaretledi. Aşağıdan yaz saatlerine ulaşabilirsiniz: 


Karfas Gidiş Yönü
Karfas Dönüş Yönü


Bilet gişesinden tek yön 1.5 €'ya biletimizi aldık. 11.55 otobüsüyle gittik, 15.45 otobüsüyle de döndük. Biletleri gişeden değil de otobüsten alınca 0.50 cent daha fazla ödeniyor. Dönüş biletimizi otobüsten aldığımız için 2 € ödedik.

Bileti nereye okutacağız diye düşünürken şoför elimden alıp yırttı.


Yolculuk yaklaşık 15 dakika sürüyor. 

Karfas'tan Chios'a dönerken beklediğimiz durak

İnternette şehir merkezinden taksiyle Karfas'a 10€ tuttuğunu yazıyordu. Karfas'tan Chios'a dönüşümüz için durakta otobüs beklerken sık sık taksi  geçtiğini gördüm. Hatta bir tanesi durup nereye gideceğimizi sordu, otobüs beklediğimizi söyledik.








Durağın arkasındaki otel
Durağın önündeki otel

18 Mayıs 2014 Pazar

Pazar günü Viyana'da ne yapılır?

1) Karlsplatz'dan 1 nolu tramvaya binilir. Schwedenplatz'da 2 nolu tramvaya aktarma yapılır. Böylece gezilecek yerleri içeren çember tramvaydan görülür.

2) Karlsplatz'da inilip Julius Meinl'de melange içilir.



3) Opera'ya gidilir.



4) Figlmüller'de schnitzell ve patates salatası yenir. 



5) Kanalda yürüyüş yapılır. 


14 Mayıs 2014 Çarşamba

Budapeşte Gezi Planı

Her gezi öncesinde olduğu gibi tatlı bir araştırma sürecine girdim. Gezilecek yerleri çıkardım, haritada işaretledim. Bakalım listeyi tamamlayabilecek miyiz? :)

19 Ocak 2014 Pazar

Rezidanslar arasında bir pazar: Bomonti Bit Pazarı

Güneşli bir pazar günü evde tembellik yapmaktan hoşlananların bile canını acıtır. Ben bir an önce yataktan kalkıp sokağa çıkmak isterim. Bugün de böyle oldu. Kahvaltıyı yapar yapmaz Kardelen ile beraber kendimizi sokağa attık. İstikamet ne zamandır gitmeyi ertelediğimiz Bomonti Bit Pazarıydı.

Yarım saatlik bir yürüyüşün ardından rezidansların arasına sıkışmış pazara vardık. İlk tepkimiz "Ne kadar da büyükmüş!" oldu. Kendimize göre bir plan yapıp bir ucundan pazarı gezmeye başladık. Uğradığımız ilk tezgahta "Ne alırsan al 50 kuruş" notunu görünce şaşırdık. Bu tezgahtan bir kolye aldım.