26 Nisan 2010 Pazartesi

Prag

Prag, Çekler'in değişiyle Praha, Çek Cumhuriyeti'nin başkenti ve en kalabalık şehri. Bana göre Prag, garip paralarıyla, sevimli kuklalarıyla, sıcak kanlı insanlarıyla ve Vltava Nehri ile en çok beğediğim şehirlerden biri. Eskiden bir şehrin güzel olması demek benim için denize kıyısı olmasını gerektiriyordu ancak gördüğüm şehirler, içlerindeki nehirlerle şehirler hakkındaki güzellik kavramımı değiştirdi. Avrupa'daki şehirler, güzel parklarıyla, Türkiye'dekilerin yanında oldukça mütevazi kalan havuzlarıyla, içlerinden geçen nehirlerle çok güzeller.Prag da bu güzel Avrupa şehirlerinden biri...
 Prag, yürüyerek her yeri gezebileceğiniz bir şehir. Bisiklet kiralanama imkanı var mı bilmiyorum ama İtalya'daki kadar yaygın olmadığını düşünüyorum. Diğer yandan sokakların dar ve kalabalık oluşu da bisiklete binmeyi imkansız kılıyor gibi...
Prag'daki rakamlarla şaşkınlığa uğramamak kolay değil. 25 Çek kronu, 1 euro ediyor. Bol sıfırlı fiyatlara alışmak biraz zaman alıyor.
Prag'da iki gün üç gece gezme imkanım oldu. Prag, geceleri de güzel ama açıkçası beni biraz hayal kırıklığına uğrattı. Işıklandırma fazla yoktu. Böyle şıkır şıkır bir Prag yoktu malesef.
Prag'da çok Türk turist vardı. Volkan nedeniyle iptal edilen uçuşlar Türklerin Prag seyahatini ister istemez uzatmıştı. 
Prag'da gördüğüm ve beğendiğim yerlerin başında The Charles Bridge geliyor. Köprü,  hediyelik eşya satanlar, ressamlar, karikatür çizenler, fotoğraf çekenler, müzisyenler, turistler ile Prag'ın en kalabalık yerlerinden biri. Köprünün 2 yanında heykellere rastlamak mümkün. 8 numarali John Nepomuk heykeline dokunup dilek tutarsanız dileğinizin gerçek olacağına inanılıyor. Umut dünyası ben de tuttum dileğimi tabi :)
Kafka Müzesi, girişi 3-4 euro olan müze zaten girişiyle dikkattleri çekiyor. Yanda gördüğünüz resim müzenin bahçesinde çekildi.
Prag'da görülmesi gereken yerlerden biri de John Lennon Wall... Adı üstünde sadece bir duvar. Üzerinde resimler, isimler, şekiller yer alıyor.  
Görülmesi gereken yerlerden bir diğeri de Prague Castle. Biz öğrenci olduğumuz için kişi başı yaklaşık 6 euro vererek kalenin üç bölümü için bilet aldık. 
Fotoğraf çekmek isteyenlerin ek bir ücret ödemeleri gerekiyor. Böylelikle verilen bilette fotoğraf makinesi işareti yeşil olarak işaretleniyor. Görevliler bu konuda çok titiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder