11 Mart 2010 Perşembe

Farklı Şeyler

Otobüse Binmek
Durakta bekliyorsunuz. Beklerken binmek istediğiniz otobüsün o duraktan geçiş saatleri, izlediği güzargah gibi bilgilere durakta yer alan çizelgeden ulaşabilirsiniz. Sonra otobüs, tam da saatinde durağa yanaşıyor. İstediğiniz kapıya yöneliyorsunuz.
Eğer kapı açılırsa kendinize dikkat ederek içeriye adımınızı atabilirsiniz. Çünkü Polonyalılar bu konuda pek de kibar değil. Bizim cılız sesle çaresizce yinelediğimiz "Pardon geçebilir miyim?"in Lehçesini duymak imkansız. Onun yerine kendinize dikkat ederseniz, - herhangi bir omuz, çanta darbesine karşı - daha iyi olur. İnsanlar bu konuda oldukça rahatlar. Kimseyi umursamadan geçip gidiyorlar. Yerinizi korumak, sarsılmamak, düşmemek size kalmış.
Diğer bir senaryo kapının açılmaması, bu durumda hemen kapının yanındaki yuvarlak düğmeye basıyoruz ve otobüse biniyoruz. Mutlu son :)
Apteka
İlgimi çeken ilk şey, bu eczanelerin hiçbir özel ada sahip olmamasaydı. Hepsinde sadece Apteka yazıyor. Türkiye eczane isimleri, "Eczane" yazısının önüne geçmiş durumda. Bir de her köşe başında mantar gibi eczane olunca isimler hayli dikkat çekici oluyor. Polonya'da Türkiye'deki gibi çok fazla eczane yok. Nöbetçi eczane olduğundan bile şüpheliyim.
Burun Silmek
Burun silmek çok stresli bir iştir. Burnu akan kişi hep tedirgindir. Diken üstündedir. Uygun anı bekler. Tetiktedir. Bu hisler sosyal bir varlık olmanın getirdiklerinin toplum tarafından dışlanma kaygısıyla birleşmesinden oluşur. Oldukça karmaşıktır. Ama Polonya'da insanlar bu hislerden arınmıştır. Burnu akan kişi mendilini alır başarıya ulaşmasına elverecek kadar şiddetli bir şekilde ses çıkararak burnunu siler. Kimse ona bakmaz. Bu Polonyalılar için normaldir. 7'den 70'e herkes sesli sesli burnunu silebilir. Bu Polonya'da iğrenç ve ilgi çekici olarak görülmez.

3 yorum:

  1. Bugünkü keşfim sensin şekerim.Polonya yazıların ilgimi çekti.Senin gibi bir sömestr olmasa da bende 1 ayımı geçirdim Polonya'da.Onlarınki burun silmek değil resmen hönkürmek oluyor.Hemde hiç utanmıyorlar.Ayrıca bilimum seslerin çıkarıldığı başka aktivitelerde serbest, nasıl millet anlamadım.Ayrıca senin esmer dediğin bizler orda pek sükse yapıyoruz.Herkes kendinde olmayanı istiyor tabi:)))

    YanıtlaSil
  2. slovenya ile ilgilide bir şeyler yazsan süper olur yazılarında :) eminim vardır gidip gelen arkadaşın yada sloven arkadaşın.ben 2. dönem gideceğim slovenyaya bu arada.

    YanıtlaSil
  3. dalgamı geçiyorsun arkadaşım polonyalılardan daha kibar insanlar sadece japonlar olabilir,avrupadaki en kibar toplumdur polonya

    YanıtlaSil